КЗК наложи мерки срещу шест вериги бензиностанции

КЗК наложи мерки срещу шест вериги бензиностанции

КЗК наложи мерки срещу шест вериги бензиностанции

Комисията за защита на конкуренцията наложи мерки на „Лукойл България” ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД.

КЗК задължава изброените търговци на горива във формата на вътрешни процедури в срок до 30 дни, да гарантират:

  • забрана на контакти и обмен на информация с дружества - конкуренти и техните служители;
  • забрана на контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции;
  • забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“;
  • дисциплинарно наказание – уволнение за служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

В рамките на проучването бяха извършени поредица от проверки на място и отправени множество искания за предоставяне на информация с цел изясняване на фактическата обстановка, посочват от антимонополния орган.

С оглед обществената значимост на сектора на търговия с горива, Комисията извърши анализ, фокусиран върху поведението на ответниците и установи пазарни условия, опосредстващи висока степен на прозрачност на ценовата политика, както и добро познаване на поведението на конкурентите помежду им.

КЗК счита, че независимостта на поведението на предприятията е необходимо да бъде гарантирана в максимална степен, с оглед обективните характеристики на пазара. В този смисъл налагането на следните конкретни задължения е от фундаментално значение, както за установени факти към момента, така и за бъдещото поведение на пазарните участници в сектора, във връзка с което бе образувано производството, се казва още в становището на КЗК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ