МАЕ понижи прогнозата си за световното търсене на петрол

МАЕ понижи прогнозата си за световното търсене на петрол

МАЕ понижи прогнозата си за световното търсене на петрол

Корекция надолу въведе Международната агенция за енергия (МАЕ) в новата си прогноза за световното търсене на петрола. В августовския доклад МАЕ прогнозира нарастването в световен план да е около 5,3 милиона барела на ден (мбд). През юли агенцията очакваше засилване на търсенето с 5,4 мбд.

Така през 2021 година потреблението на петрол в света може да нарасне до 96,2 мбд. За 2022 година МАЕ запазва прогнозата си за засилване на търсенето с 3,2 мбд.

Понижената оценка за възстановяването на търсенето е свързана на първо място с въвеждането на нови ограничителни мерки в няколко азиатски страни, ключови вносители на петрол, заради разпространението на новия вариант на КОВИД-19. Това потенциално може да ограничи мобилността в тези региони. МАЕ отбелязва, че понижението на оценката е най-вече именно за второто полугодие.

Световното търсене е нараснало с 3,8 мбд през юни на месечна основа благодарение на възобновяването на транспортната дейност в Северна Америка и в Европа, според доклада на МАЕ, цитиран от Франс прес. През юли обаче показателят рязко намалява заради новото разпространение на пандемията.

Страните производителки на петрол извън групата ОПЕК+ тази година ще увеличат добива си с 0,6 мбд, очаква МАЕ.

През 2022 година показателят ще нарасне до 1,7 мбд, като 60 процента от това увеличение ще се пада на производителите от САЩ, предава БТА.

Агенцията припомня, че през тази и следващата година и страните от ОПЕК+ възстановяват добива на петрол с 400 000 барела на ден месечно. През юли световните доставки са нараснали с 1,7 мбд, тъй като Саудитска Арабия спря доброволните ограничения, поддържани от февруари.

Запасите от петрол в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през юни са намалели с 50,3 милиона барела до 2,88 милиарда барела, посочва МАЕ. Това е със 131 милиона барела под средното 5-годишно равнище, ако се вземе предвид периодът от 2016 до 2020 година, и с 66 милиона барела по-малко спрямо периода от 2015 до 2019 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ