МАЕ понижи прогнозата си за търсенето на петрол през следващата година

МАЕ понижи прогнозата си за търсенето на петрол през следващата година

Търсенето на петрол през следващата година ще бъде по-слабо от очакваното, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Си Ен Би Си. Организацията ревизира надолу прогнозата си за търсенето със 100 хил. барела на ден за остатъка от тази година и за 2022 г.

Според новия доклад на МАЕ глобалното търсене ще нарасне с 3,3 млн. барела на ден през 2022 г. до 99,5 млн. барела на ден, достигайки  нивата от преди пандемията.

Възстановяването обаче се очаква да бъде повлияно от ново повишение на броя на заразените с COVID-19, което ще се отрази особено тежко на търсенето на самолетно гориво, прогнозират от организацията. В същото време от МАЕ посочват, че макар да очакват коронавируса да забави търсенето, възстановяването вече е в  ход и няма да дерайлира напълно.

Въпреки несигурността предлагането ще надмине търсенето този месец, става ясно още от доклада. Според МАЕ тази тенденция ще се запази и през 2022 г., тъй като САЩ, Канада и Бразилия ще увеличат до рекордни нива своя добив.

„Саудитска Арабия и Русия също може да достигнат рекордни нива на производство ако съкращенията на ОПЕК+ бъдат премахнати напълно. В този случаи глобалните доставки ще нараснат с 6,4 млн. барела на ден през следващата година в сравнение с 1,5 млн. барела на ден през 2021 г.“, посочват от организацията.

Прогнозата на МАЕ се разминава леко с очакванията на ОПЕК+, като вчера групата представи по-оптимистична прогноза за търсенето през следващата година.

В месечния си доклад ОПЕК посочи, че очаква вариантът Омикрон да окаже малко влияние върху петролните пазари и че прогнозира търсене от 100 млн. барела на ден през третото тримесечие на 2022. ОПЕК очаква търсенето на петрол да достигне 99,13 млн. барела на ден през първото тримесечие на следващата година, което е ръст с 1,1 млн. барела на ден.

МАЕ ревизира и прогнозите си за цените, като организацията очаква те да са с около  по-ниски през 2022 г. „Средната цена на брента за 2021 г. е 70,80 долара на барел, а за 2022 г. ще бъде 67,60 долара за барел“, прогнозират от организацията.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ