МАЕ предупреждава за риск от световен „шок“ в предлагането на петрол

МАЕ предупреждава за риск от световен „шок“ в предлагането на петрол

Международната агенция по енергията (МАЕ) заяви днес, че се опасява от сериозен удар по световното предлагане на петрол в резултат на санкциите срещу Русия заради инвазията й в Украйна, предаде Франс прес. Агенцията понижи прогнозите си за търсенето през 2022 г.

"Перспективата за сътресения в големи мащаби при руското производство застрашава да предизвика световен шок в предлагането на петрол", посочва в месечния си доклад организацията, която консултира развитите страни по енергийната им политика.

Войната в Украйна породи голяма нестабилност на петролните пазари, където котировките доближиха рекордните си стойности (Брентът достигна 139,13 долара на 7 март), след което започнаха да спадат.

Русия е най-големият световен износител, с 8 милиона барела на ден суров петрол и рафинирани продукти, доставяни в цял свят.

САЩ и Великобритания въведоха ембарго за руския петрол след инвазията в Украйна, но енергийният сектор не е включен в европейските санкции. При все това МАЕ отбелязва, че много петролни компании, търговски посредници и банки сами решиха да се отдалечат от Русия.

Според агенцията, възможно е 3 милиона барела руски петрол на ден да не бъдат на разположение от април - обем, който може да се увеличи, ако санкциите станат по-строги или ако общественото осъждане на Русия стане по-мащабно.

Пред тези загуби, има малко признаци за увеличаване на предлагането от Близкия изток или за съществено преориентиране на търговските потоци, отбелязва МАЕ.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, сред които Русия, обединени в групата ОПЕК+, отказват да увеличат добива си, за да облекчат пазара, и се придържат към постепенно месечно повишение от 400 000 барела на ден.

Според МАЕ иранският износ би могъл да се увеличи с около 1 милион барела на ден за шест месеца, което не е достатъчно, за да се компенсира руският петрол.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки