„Марица Изток-2“ пуска и пети блок от утре

„Марица Изток-2“ пуска и пети блок от утре

„Марица Изток-2“ пуска и пети блок от утре

Най-големият ТЕЦ у нас държавният „Марица Изток-2“ ще пусне в работа от утре още един енергоблок, с което работещите блокове ще станат 5 от общо 8, обявиха от Българския енергиен холдинг. Това е максималният капацитет към момента, защото останалите 3 блока са в планов ремонт. До решението се е стигнало след среща между представители на дружествата в холдинга, заместник-министъра на енергетиката Мирослав Дамянов и председателя на КЕВР Иван Иванов.

Към момента в ТЕЦ-а работят 4 от 8 блока, което прави около 730 мегавата от общо 1600 мегавата мощност. Приблизително в началото на месеца ТЕЦ-ът работеше с едва 2 от блоковете си, въпреки че търсенето на електроенергия бе голямо и съответно цената на борсата достигна рекордни размери от 407 лв. на мегаватчас. Това принуди някои бизнеси да затворят част от производството си, а представителите на работодателските организации призоваха за оставки.

За да се осигури повече предлагане, с което да се овладее рязкото поскъпване на тока на свободния енергиен пазар в средата на миналата седмица Министерството на енергетиката настоя ръководството на ТЕЦ-а да включи трети блок, а от днес сутринта вече работят 4 блока в държавната централа. Въпреки големите си разходи за квоти за вредни емисии „Марица Изток-2“ е рентабилен при цена на електричеството от около 200 лв. на мегаватчас.

Публикувани са и три търга за продажба на електроенергия, които ще бъдат проведени утре на 10.08.2021 г. - за периода 16.08.2021 г. – 22.08.2021 г. - 150 MW, за 23.08.2021 г. – 29.08.2021 г. - 150 MW и за м. септември за 150 MW.

В първите 9 дни на м. август средното дневно потребление на крайните снабдители превишава определеното в решението на КЕВР с 5 984 МВтч. За компенсиране на този преразход „Национална електрическа компания“ ЕАД използва повече енергия от частните централи с дългосрочни договори ТЕЦ „ЕЙ И ЕС-3С Марица Изток 1“(Ей И Ес) и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ (КГМИ 3), като осигурява пълно натоварване на всички работещи блокове, се казва още в съобщението на БЕХ.

Към момента два от блоковете в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ са в годишен планов ремонт, съгласуван между НЕК ЕАД, КГМИ3 и ЕСО ЕАД.  Работата на ВЕЦ на НЕК ЕАД е съобразена с отпуснатите квоти за изразходване на вода от МОСВ и същото е в рамките на определените лимити.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите