Молдова на прага на извънредно положение, ако не получи отсрочка от „Газпром“

Молдова на прага на извънредно положение, ако не получи отсрочка от „Газпром“

Правителството на Молдова ще обяви извънредно положение в страната, ако „Газпром“ не се съгласи да даде отсрочка на „Молдовагаз“ за плащания за потребление на газ през януари, обяви премиерът Наталия Гаврилита вчера.

„Преговаряме с „Газпром“ за отлагане на плащанията до преразглеждане на тарифите за газ. В зависимост от отговора обмисляме въвеждането на извънредно положение за целенасочени финансови мерки, които не могат да бъдат предприети в обичайния режим“, каза Гаврилита, цитирана от ТАСС.

Тя обясни, че кабинетът обмисля възможността за връщане на данъка върху добавената стойност на „Молдовагаз“, което ще позволи да се отпуснат поне 22 млн. долара за разплащания с „Газпром“.

По-рано ръководителят на газоразпределителната компания „Молдовагаз“, Вадим Чебан, каза, че компанията няма да може самостоятелно да плаща текущото потребление на газ през януари и да избегне спирането на доставките на газ. Той отдаде трудностите на факта, че тарифите не съвпадат с повишената цена на вносния газ през януари.

Цената на руския газ за Молдова през януари нарасна от 550 до 647 долара за 1000 куб. метра. Тарифната цена е 430 долара. Според Чебан молдовските банки няма да дадат кредит на компанията, която има огромен исторически дълг към руския газов холдинг.

През миналия октомври „Молдовагаз“ и „Газпром“ удължиха договора за доставки на газ за пет години. Формулата за цената на газа взема предвид съотношението на пазарните цени на газа и петрола. В съответствие с новия договор през ноември цената на газа за Молдова беше 450 долара за 1000 куб. метра.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
По-убедителни и харизматични в две стъпки
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива