Ток и парно няма да поскъпват в следващите 3 месеца

Ток и парно няма да поскъпват в следващите 3 месеца

Цените на електроенергията, на парното и топлата вода за битовите потребителите през следващите три месеца ще останат непроменени. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на брифинг на служебното правителство, което представи обещания наскоро от служебния премиер Стефан Янев антикризисни мерки срещу ценовия шок в енергетиката.

КЕВР и правителството ще направят всичко възможно да намалят цените, увери Иванов. От Комисията обаче не могат да преодолеят два фактора – цената на въглеводородите, както и цената на природния газ, допълни той. Припомняме, че миналата седмица "Булгаргаз" представи разчети за поредно ново поскъпване на синьото гориво с 16% през октомври, като предупреди, че е възможно да настъпят корекции нагоре заради продължаващото покачване на цените на газа на борсите в Европа.

"През последните два месеца България има едни от най-ниските устойчиво цени в рамките на ЕС. На моменти по-ниски цени е имало само в Полша. Много пъти сме говорили, че високите цени се дължат на икономическия подем след коронавируса, както и на много икономически фактори, на които не можем да влияем. Все пак, благодарение на усилията на правителството и всички държавни органи, до момента успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС. Служебното правителство целенасочено е работило в посока всички потребители да имат достъп до електрическа енергия и тя да бъде във възможно най-добрият ценови диапазон", обясни премиерът Стефан Янев. 

Правителство и бизнес са се обединили на съвещание днес около няколко мерки, които ще намалят тежестта върху потребителите и бизнеса, допълни той.

Първата мярка - за бизнеса. Разработена е схема, съвместно с КЕВР, за компенсации на бизнес потребителите през предстоящите зимни месеци, включително първите месеци на новата година. По тази схема 50 лева от цената на 1 мегават час ток за бизнеса ще бъде плащан от държавата като подпомагането ще бъде заложено в бюджета за догодина, съобщи Янев.

"В момента нямаме разработен такъв механизъм. Без актуализация на бюджета тази година не може да се случи преразпределение през месец декември. Но в бюджета за 2022 г. ще предложим този механизъм за първите шест месеца на годината. По предварителни разчети тези мерки ще струват на държавата между 600 - 650 млн. лв.", уточни служебният премиер. Парите са налични и са от свръхпечалбите в държавните енергийни дружества, обясни той. Средствата можели да бъдат взети от дружествата като предсрочен дивидент по искане от държавата, но към момента няма как да се дадат на бизнеса, тъй като не са разписани в актуализцията на бюджета, поясни Янев. Така, на практика, ако бъдещият парламент гласува обявената днес от служебния кабинет мярка в подкрепа на бизнеса, тя би могла да започне да действа и да е в сила през първите 6 месеца на следващата година, стана ясно от думите на Янев. Той отбеляза, че такава помощ се предвижда и за декември тази година, но само ако има нова актуализация на бюджета, което също е задача на следващия парламент.

Впоследствие, след уточняващи въпроси от журналистите, от правителството поясниха, че ако има актуализация на бюджета за тази година,  към декемврийските помощи, със задна дата ще бъдат включени и компенсации за скъпия ток за бизнеса и за октомври и ноември. Ако това не стане, те ще се предвидят в помощта за шестте месеца на следващата година.

Втората мярка е изработването и утвърждаването на национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ или временно намаляване на тежестта на цената на т.нар. въглеродни емисии, които се калкулират в цената на електричеството.  Правителството ще изпрати в Еврокомисията тази национална позиция за търсене на механизъм за държавна помощ и временно намаляване на емисиите за въглероден диоксид. 

Третата мярка - министерство на финансите, заедно с министерство на икономиката и Българската фондова борса да подготви наредба за създаване на Клирингова къща - механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти на ел. енергия и така ще създаде условия за гъвкав пазар и намаляване на финансовия риск на отделните участници в този пазар.

Обмислени са и няколко краткосрочни мерки, свързани с дейността на КЕВР – засилване на регулаторния контрол по отношение на борсовия пазар, – издаване и прекратяване на лицензия, санкции при нарушаването на правилата, както и корекции в правилата на работа на енергийната борса, в методиката на образуване на цена и временно преустановяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент, който да бъде ползван в някои видове сделки.

"Да се предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия, за да може малките и средни предприятия да бъдат подпомогнати с по-добър достъп до пазара и съответно на цени, които по-лесно могат да договарят. Това е начин да се стимулират и крайните клиенти директно да търгуват на борсата. Всички тези мерки се очаква да дадат допълнително успокояване и пазарът да бъде по-адекватен, без претенции, че ще можем да влияем на световните тенденции, търсенето и предлагането на европейския енергиен пазар", каза още премиерът Стефан Янев.

Според премиера сега е моментът експерти да се съберат и да обсъдят бъдещето на ядрената енергия в страната. Той предлага под егидата на Министерството на енергетиката да се започне такъв разговор за бъдещето на АЕЦ "Белене". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ