ОПЕК издейства 4 страни производителки на петрол да свият добивите си

ОПЕК издейства 4 страни производителки на петрол да свият добивите си

Техническият комитет на ОПЕК е издействал от четири страни производителки на петрол да поемат ангажимент да свият добива си до определените по-рано целеви равнища, предаде Асошиейтед прес.

Обединените арабски емирства (ОАЕ), Ирак, Казахстан и Малайзия са се съгласили изцяло да сътрудничат на комитетите, които следят изпълнението на целите за добива, за да постигне "пълно покриване" на споразуменията, съобщи картелът. Изявлението бе направено след срещи при закрити врата, които приключиха късно снощи в столицата на ОАЕ Абу Даби.

Междувременно средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се повиши до 50,49 долара за барел, информира днес на сайта си картелът.

В понеделник един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 50,04 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година. Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ