ОПЕК понижи оценката си за търсенето на петрол през 2021 г.

ОПЕК понижи оценката си за търсенето на петрол през 2021 г.

ОПЕК понижи оценката си за търсенето на петрол през 2021 г.

Организацията на страните износителки на петрол понижи прогнозата си за световното търсене на петрол през тази година, но запази оценката си за 2022 г., предаде Ройтерс.

Според новата прогноза търсенето на петрол ще нарасне с 5,82 млн. барела на ден, което е корекция надолу спрямо очакваните 5,96 млн. барела на ден в предишната прогноза. Като цяло ОПЕК очаква световното търсене на петрол през 2021 година да бъде 96,6 милиона барела на ден.

От организацията запазиха прогнозата си за растеж от 4,2 млн. барела на ден през следващата година.

В месечния си доклад ОПЕК обаче отбелязва, че нарастващите цени на природния газ може да засилят търсенето на петролни продукти от промишлените производители.

„Ако тенденцията се запази, горивата като мазут, дизел и нафта, може да получат подкрепа в лицето на по-високо търсене за генерирането на енергия, рафиниране и нефтохимическа употреба“, посочват от ОПЕК.

Европейският газ в нидерландския хъб TTF в сряда достигна цена на еквивалент на суров петрол от около 177 долара за барел, базирано на относителната стойност на същото количество енергия от всеки източник, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на данни на Eikon. Това е над рекордната цена на сорта Брент от 147 долара на барел през 2008 г.

Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насер заяви миналата седмица, че ръста на търсенето от преминаването от газ към петрол се равнява на около 500 хил. барела на ден.

По-рано този месец алиансът ОПЕК+, в който влиза и Русия, се договори да се придържа към плана си за увеличаване на производство с 400 хил. барела на ден през ноември.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ