Петролът е на път да завърши август с ръст

Петролът е на път да завърши август с ръст

Петролът е на път да завърши август с ръст

Цените на петрола се повишават в ранната търговия в понеделник, като сорта Брент е на път да запише пети пореден месец на поскъпване на фона на мащабните мерки за стимулиране на икономиката, които засенчват ниското по-ниското търсене на суровината, пише Си Ен Би Си.

Към 10:00 часа българско време цената на сорта Брент се повиши с 49 цента, или 1,07%, до 46,30 долара за барел, докато тази на американският суров петрол West Texas Intermediate скочи с 29  цента, или 0,67%, до 43,29 долара за барел.

Брент е на път да приключи месеца в зелената територия, след като на 5 август достигна връх от 46,23 долара за барел – най-високата стойност на сорта от месец март насам. WTI върви към четвърти пореден месечен ръст, като на 26 август достигна връх от 43,78 долара за барел, след като урагана Лаура удари американските щати Луизиана и Тексас.

Петролните пазари до голяма степен пренебрегнаха щетите, нанесени от урагана в петък, като енергийните компании продължават работата си по възстановяването на операциите на офшорните платформи и рафинерии по крайбрежието на Мексиканския залив, които бяха затворени преди бурята.

Сравнително слабият долар също продължава да подкрепя цените на петрола, въпреки че търсенето далеч не се е възстановило от удара, нанесен от пандемията от коронавирус.

 „Смятаме, че по-евтиния долар ще има минимален ефект върху  върху покупките на суров петрол, въпреки по-благоприятните цени на суровината“, коментира Майк Тран от RBC Capital.

„Връзката между търсенето и гъвкавостта на цените е притъпена в настоящата среда, тъй като петролът вече е евтин и лесно достъпен, а в момемнта има и недостиг на купувачи“, добавя той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ