Петролът поевтиня на фона на надеждите за ново споразумение с Иран

Петролът поевтиня на фона на надеждите за ново споразумение с Иран

Цените на петрола се понижиха на фона на волатилна търговия в четвъртък, докато инвеститорите оценяват потенциала за нови доставки на пазара при постигане на ново споразумение с Иран, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1,16 долара, или 0,95%, до 120,4 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 1,59 долара, или 1,38%, до 113,3 пункта. По-рано двата сорта поскъпнаха съответно с 2 и 1 долара.

Двата бенчмарка напреднаха значително през тази седмица, като Брентът е поскъпнал с 14 долара за барел от понеделник насам, а WTI – с повече от 10 долара за барел.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан каза в сряда, че Съединените щати и техните съюзници са постигнали напредък в ядрените преговори с Иран, но все още има проблеми, които не са решени.

„Отмяната на ограниченията върху иранския износ би помогнала за облекчаване на огромната стегнатост, преобладаваща на пазарите на суров петрол в момента“, посочват в бележка от JBC Energy.

Иран вече се подготвя за нарастване на износа, а държавният рафинерия NIOC е започнала да се свързва с бивши ключови клиенти в Индия и Южна Корея, се добавя в бележката.

Пазарите продължават да следят внимателно развитието на войната в Украйна. Днес президентът на САЩ Байдън ще се срещне със съюзниците от НАТО и се очаква да обяви допълнителни санкции срещу Русия заради нейните действия в Украйна, които Москва нарича „специална операция“.

Междувременно Агенцията за енергийна информация на САЩ съобщи, че запасите от суров петрол на страната са намалели с 2,5 млн. барела през последната седмица. Анализаторите очакваха ръст.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ