Петролът поевтиня на фона на смесените данни за търсенето

Петролът поевтиня на фона на смесените данни за търсенето

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък, съкращавайки печалбите от предходните две търговски сесии, заради несигурността по отношение на търсенето в краткосрочен план на фона на нарастващия брой на случаите на заразени с варианта Омикрон на коронавируса по света, пише Ройтерс.

Към 9:10 часа българско време Брентът поевтиня с 0,24 долара, или 0,28%, до 84,43 долара за барел, след като предходната сесия напредна с 1,3%. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,23 долара, или 0,28%, до 82,41 долара за барел, следвайки ръст от 1,7% в сряда.

Според данните на Администрацията за енергийна информация (АЕИ) на САЩ търсенето на гориво е намаляло значително заради Омикрон, като запасите на страната от бензин са се увеличили с 8 млн. барела през седмицата до 7 януари. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 2,4 млн. барела.

„Търсенето на бензин беше по-слабо от очакваното и все още под предпандемичните нива. Ако това се превърне в тенденция, поскъпването на петрола няма да продължи“, коментира анализаторът на OANDA Едуард Моя

Въпреки това, добави Моя, очакванията са въздействието на Омикрон да бъде краткотрайно.

По-рано тази седмица пазарът се фокусира върху по-големият от очакваното спад на запасите от суров петрол и факта, че резервите са на най-ниското си равнище от октомври 2018 г. насам, което в сряда доведе до повишение на цените на Брента и американския лек суров петрол до най-високите им равнища от два месеца.

„В действителност седмичният доклад на АЕИ не беше толкова оптимистичен. Въпреки че запасите от суров петрол паднаха с 4,8 млн. барела, това бе компенсирано от натрупването на запаси от рафинирани продукти“, коментират от Citi.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ