Петролът поевтиня на фона на увеличението на запасите в САЩ

Петролът поевтиня на фона на увеличението на запасите в САЩ

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък, след като инвеститорите прибраха печалби на фона на данните за увеличаване на запасите от суров петрол и горива в САЩ, предаде Ройтерс. Нагласите на пазара обаче останаха позитивни заради опасенията за ограничени доставки и геополитическите рискове.

Към 9:10 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1,48 долара, или 1,67%, до 86,90 долара за барел. Вчера бенчмаркът достигна връх от 89,50 долара – най-високата стойност от октомври 2014 г. насам. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 1,60 долара, или 1,87%, до 83,95 долара за барел.

Ралито на цените на суровия петрол изглежда изгуби инерция още вчера, когато двата сорта приключиха търговията с минимални загуби. Въпреки това от началото на годината цените им са се повишили с над 10%.

„Неочакваният ръст на запасите от суров петрол в САЩ накара инвеститорите да приберат печалби“, коментира Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura Securities.

По думите му ралито от началото на годината е било прекомерно.

„Въпреки това загубите бяха ограничени от очакванията за проблеми с доставките на фона на продължаващия ръст на търсенето, както и геополитическото напрежение в Близкия изток и по границата между Русия и Украйна“, добави той.

По данни на Администрацията за енергийна информация през последната седмица запасите от бензин на САЩ са нараснали с 5,9 млн. барела до най-високото си ниво от февруари 2021 г. Запасите от суров петрол пък са се увеличили с 515 хил. барела, докато очакванията бяха за спад.

Притесненията за доставките се засилиха тази седмица, след като йеменската група хути атакува цистерни в Обединените арабски емирства, третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Междувременно Русия, вторият по големина производител на петрол в света, натрупа голямо военно присъствие близо до границата с Украйна, подклаждайки страховете от инвазия и последваща несигурност в доставките.

Въпреки това Международната агенция по енергетиката заяви, че доставките на петрол скоро ще надминат търсенето, тъй като някои производители да увеличат добива до или над историческите максимуми, докато самото търсене се задържа стабилно въпреки разпространението на варианта Омкрон на коронавируса.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ