Петролът поевтиня след увеличението на запасите от бензин в САЩ

Петролът поевтиня след увеличението на запасите от бензин в САЩ

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък, след като запасите от гориво в САЩ нараснаха на фона на спад на търсенето, предаде Ройтерс.

Към 9:05 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,71 долара, или 0,88%, до 80,09 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,70 долара, или 0,90%, до 77,15 долара за барел.

До тези резултати се стигна, след като запасите от суров петрол на САЩ се понижиха през последната седмица, а тези от бензин нараснаха с над 10 млн. барела – най-голямото седмично увеличение от април 2020 г. насам.

„Търсенето на бензин спадна, което предполага, че обществеността е била предпазлива по отношение на пътуванията заради растящият брой на заразените с Омикрон“, коментира Каралайн Бейн от Capital Economics. „Тези страхове вероятно ще продължат да играят роля на пазара още няколко седмици“, добави тя.

САЩ отчетоха близо 1 млн. нови случаи на заразени с COVID-19 в понеделник, поставяйки абсолютен световен рекорд по брой на инфекции за едно денонощие на фона на бързото разпространение на Омикрон в страната.

Вчера сортовете Брент и WTI достигнаха най-високите си стойности от края на ноември, след като Организацията на страните износители на петрол и техните съюзници, начело с Русия, известни като ОПЕК+, потвърдиха решението си да увеличат с 400 хил. барела на ден доставките през февруари, както правят през всеки месец от август насам.

„Нашият основен сценарии предполага, че алиансът ще премахне напълно съкращенията, въведени в началото на пандемията, до септември 2022 г. В момента тези съкращения са в размер на 2,96 млн. барела на ден“, коментират анализатори на JP Morgan.

„На фона на признаците, че търсенето устоява на варианта Омикорон, комбинирани с ниските запаси и нарастващата уязвимост на пазара към прекъсвания на доставките, виждаме нуждата от повее барели от ОПЕК+“, казват още от банката, като добавят, че очакват средната цена на Брента през 2022 г. да бъде 88 долара за барел спрямо 70 долара през миналата година.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ