Петролът поевтиня след възстановяването на трафика по Суецкия канал

Петролът поевтиня след възстановяването на трафика по Суецкия канал

Петролът поевтиня след възстановяването на трафика по Суецкия канал

Цените на петрола поевтиняха в ранната търговия във вторник, след като трафикът по Суецкия канал бе възобновен след продължила близо седмица блокада. Вниманието на пазара бе пренасочено към срещата на OPEK+ през тази седмица, по време на която ще се реши дали да бъдат удължени съкращенията на добива на петрол от организацията, предаде Ройтерс.

 Към 8:55 часа българско време цената на сорта Брент се понижи с 0,22 долара, или 0,34%, до 64,76 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поевтиня с 0,18 долара, или 0,29%, до 61,38 долара за барел.

Корабите отново започнаха да преминават през Суецкия канал, след като влекачи успяха да освободят заседналия гигантския контейнеровоз Ever Given, който блокира трафика по ключовата за корабоплаването артерия близо седмица.

На фона на очакванията, че ефектът от блокадата ще се окаже минимален, пазарът пренасочи вниманието си към насрочената за четвъртък среща във Виена на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, известна като ОПЕК+.

Там страните износителки на петрол ще обсъдят дали да запазят действащите в момента ограниченията на добива, за да поддържат цените на суровината – стратегия, която сработи добре през последните месеци.

Саудитска Арабия е готова да приеме удължаване на съкращенията на производството до месец юни и да продължи със собствените си  доброволни едностранни съкращения на фона на блокадите по света заради новата вълна от коронавируса.

„Пазарните очаквания за липса на промяна в продукцията са до голяма степен взети предвид от пазарите“, коментира Хауи Лий от OCBC Bank в Сингапур. „Тежката ситуация с коронавируса в Европа удари спирачка при възраждането на петрола“, добави той.

 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ