Петролът поевтиня в азиатската търговия

Петролът поевтиня в азиатската търговия

Котировките на петрола се понижиха днес в азиатската електронна търговия под натиска на опасенията на играчите на пазара от повишението на производството.

Американският лек суров петрол с доставка през януари (днес е първият ден за търговия с януарски фючърси на този сорт) поевтиня със 7 цента до 57,13 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, съобщи с Франс прес.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, също с доставка през януари, понижи котировките си с 18 цента до 66,61 долара за барел.

Цените на петрола са спаднали с над 20% от максималните стойности за последните четири години, отбелязани в началото на октомври.

Членките на ОПЕК и други производители на черно злато като Русия се събират във Виена на 6 и 7 декември под натиска на прекомерното предлагане, което доведе до понижение на котировките. Те се бяха споразумели да намалят производството си, за да подкрепят пазара след силното понижение на цената на петрола в началото на 2016 година до минимални стойности за последните над 13 години, когато черното злато мина под прага от 30 долара за барел. Това споразумение изтича в края на годината, но сега вероятно се обмислят нови ограничения в добива, коментират анализатори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ