Петролът поевтинява на фона на опасения за търсенето

Петролът поевтинява на фона на опасения за търсенето

Петролът поевтинява на фона на опасения за търсенето

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник на фона на данните, че вносът на петрол в Китай е намалял през май, предаде Ройтерс

Към 8:35 часа българско време цената на сорта брент се понижи с 0,53 долара, или 0,74%, до 70,96 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 0,48 долара, или 0,69%, до 68,75 долара за барел. Вчера и двата сорта поевтиняха с 0,6%.

Тези резултати идват на фона на данните, че вносът на суров петрол в Китай е намалял с 14,6% през месец май спрямо същия период на миналата година.

„Китайският внос на петрол достигна петмесечно дъно, което потвърждава слабостта на азиатския пазар“, коментира Боб Яугер от Mizhuo Securities.

През последните седмици цените на петрола нараснаха значително, като брентът е поскъпна с над 40% от началото на годината, а американският суров петрол с още повече, на фона на очакванията, че търсенето ще се усилия заради успешната ваксинация срещу COVID-19 в някои страни.

Някои големи вносители на петрол, като например Индия, обаче изпитват затруднения с поставянето под контрол на пандемията, а това заплашва очакваното възстановяване на световното търсене на петрол през втората половина на годината.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ