Петролът поевтинява в Азия

Петролът поевтинява в Азия

Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия в очакване осем страни да бъдат освободени от санкциите на САЩ срещу петролния сектор на Иран, което ще смекчи ефекта им върху световното предлагане, предаде Франс прес.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през декември понижи цената си с 47 цента до 62,67 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море с доставка през януари поевтиня с 43 цента до 72,40 долара за барел.

Санкциите на САЩ срещу иранския износ на петрол наподобяват на шантаж срещу трети страни, които в момента развиват търговия с Иран, отбелязва БТА. Азиатските и европейските компании са изправени пред заплахата да им бъде забранен достъпът до американския пазар, ако продължават да внасят ирански петрол или да извършват разплащания чрез ирански банки, които също са обект на американските санкции. Очаква се много от тях да изберат да запазят връзките си със САЩ, а някои дори вече го сториха.

Инвеститорите се опасяваха, че санкциите ще се отразят върху предлагането на петрол в света и следователно - че ще вдигнат рязко цените. Очаква се обаче осем страни да бъдат освободени от тези санкции за петрола, сред които Турция, а може би Китай и Индия. Списъкът ще бъде обявен по-късно днес

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ