Петролът поскъпна на фона на поредният спад на запасите на САЩ

Петролът поскъпна на фона на поредният спад на запасите на САЩ

Петролът поскъпна на фона на поредният спад на запасите на САЩ

Цените на петрола се повишиха, след като Американския петролен институт отчете по-голям от очакваното спад на запасите от суров петрол на САЩ. На пазара се отразиха и надеждите за намиране на ефективна ваксина в близките месеци, пише Ройтерс.

Към 8:40 часа българско време цената на сорта Брент се повиши 0,55 долара, или 1,26%, до 44,16 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,56 долара, или 1,35%, до 41,92 долара за барел. И двата бенчмарка поскъпнаха с близо 3% във вторник.

Американските запаси от суров петрол са намалели с 5,1 млн. барела през последната седмицата до около 482 млн. барела, сочат данните на АПИ. Очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, бяха за спад от 913 хил. барела.

За седмицата и Брента и американския лек суров петрол са поскъпнали с над 10%, след като фармацевтичния гигант Pfizer съобщи, че разработваната от него и BioNTech е показала 90% ефективност за предотвратяване на заразяване с коронавирус въз основа на първоначални данни от голямо проучване във "Фаза 3".

Въпреки че цените на петрола бяха подкрепени от позитивните новини за ваксина, търсенето на суровината остава ниско заради ограниченията срещу разпространението на коронавируса в Европа и САЩ.

„Перспективите пред краткосрочно търсене остават слаби, особено като се имат предвид различните мерки срещу COVID-19, предприети европейските страни.“, коментират анализатори от National Australia Bank

„Отвъд тези мерки, търсенето ще има нужда от доста време, за да се възстанови, тъй като международните пътувания остават ограничени“, добавят те.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ