Петролът поскъпна на фона на продължаващите преговори между страните от ОПЕК+

Петролът поскъпна на фона на продължаващите преговори между страните от ОПЕК+

Петролът поскъпна на фона на продължаващите преговори между страните от ОПЕК+

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник, докато инвеститорите и търговците чакат ключовите разговори на страните от ОПЕК+ на фона на несъгласието в рамките на групата, което може да доведе до изпомпване на големи обеми петрол на пазара в опит на някои производители да грабната пазарен дял, предаде Ройтерс.

Към 9:10 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,07 долара, или 0,09%, до 76,24 долара за барел, след като миналата седмица регистрира първи спад от 6 седмици. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,06 долара, или 0,08%, до 75,22 долара за барел, след като миналата седмица напредна с 1,5%.

Организацията на страните износителки на петрол и на техните съюзници, начело с Русия, известни като групата ОПЕК+ гласува в петък за увеличаване на доставките на петрол с 2 млн. барела на ден от август до декември 2021 г., но Обединените арабски емирства изразиха недоволство от споразумението и блокираха неговото подписване. ОАЕ изискват преразглеждане на параметрите на споразумението за намаляване на производството на петрол, като Саудитска Арабия постави като условие част от ограниченията да останат в сила не до април, а до края на 2022 г.

„Последното развитие вдига летвата за алианса ОПЕК+, който демонстрира голямо единство по време на пандемията, което помогна за стабилизиране на пазара на фона на срива на търсенето“, коментират от ANZ Research. „Разминаване позициите може да създаде ситуация, в която всяка страна сама решава колко да произвежда, а това би довело до срив на цените.“, добавя те.

Енергийният министър на Саудитска Арабия призова в неделя за „компромис и рационалност“, за да може днес групата да стигне до окончателно споразумение.

„Трябва да балансирате настоящата пазарна ситуация със способността да реагирате на бъдещ и развития“, коментира принц Абдулазиз бин Салман.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ