Петролът поскъпна след решението на САЩ да забранят вноса от Русия

Петролът поскъпна след решението на САЩ да забранят вноса от Русия

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда на фона на опасенията от потенциален шок в доставките, след като САЩ забраниха вноса на руски петрол, предаде Ройтерс.

Към 8:40 часа българско време сортът Брент поскъпна с 3,12 долара, или 2,44%, до 131,1 долара за барел, след като вчера добави 3,9% към стойността си. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 2,46 долара, или 1,99%, до 126,2 долара за барел, следвайки скок от 3,6% във вторник.

Дотук се стигна, след като вчера американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ налага забрана за вноса на руски петрол и газ, както и на други енергийни източници. Великобритания пък заяви, че постепенно ще се откаже от вноса на руски петрол до края на 2022 г.

Във вторник енергийният гигант Shell съобщи, че ще спре да купува руски суров петрол и ще прекрати участието си във всички петролни и газови проекти в Русия

Междувременно Goldman Sachs изчисли, че повече от половината руски петрол, изнесен от пристанищата, остава непродаден.

Цените на петрола се повишиха с повече от 30%, откакто Русия, вторият по големина износител на суров в света, стартира инвазията си в Украйна, която Москва нарича „специална операция“. Опасенията от по-нататъшни прекъсвания на доставките на петрол на фона на ескалиращите санкции срещу Москва засилиха купуването, посочват анализатори.

„Натискът за повишаване на цените на петрола продължава да се засилва, тъй като пазарът усвоява последиците от забраната за внос на руски барели от САЩ и очаква подробности за експортните ембарго на Москва“, каза Вандана Хари, основател на доставчика на анализ на петролния пазар Vanda Insights.

Цените на петрола скочиха в понеделник до най-високите си нива от юли 2008 г., като Брентът удари 139,13 долара, а WTI - 130,50 долара за барел.

„В допълнение към ефектите от съобщението на САЩ и Великобритания, страховете от по-нататъшни прекъсвания на доставките от Русия поради засилващите се санкции срещу Москва предизвикаха нови покупки“, каза Хироюки Кикукава, генерален мениджър на изследванията в Nissan Securities.

„Но най-високите стойности от понеделник вероятно ще се превърнат в таван в краткосрочен план, тъй като се очаква скоро спекулативното купуване да се забави“, каза той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ