Петролът продължава да поскъпва

Петролът продължава да поскъпва

Петролът продължава да поскъпва

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник, като брентът поскъпва за четвърта поредна сесия, докато перспективата за допълнителни доставки от Иран продължава да избледнява на фона на преговорите за връщането на САЩ към ядреното споразумение с Техеран, предаде Ройтерс.

Към 8:35 часа българско време цената на сорта брент се повиши с 0,26 долара, или 0,36%, до 73,12 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,25 долара, или 0,35%, до 71,13 долара за барел.

Непреките разговори между САЩ и Иран, заедно с другите страни по сделката от 2015 г. за ядрената програма на Техеран, бяха възобновени в събота във Виена. От ЕС определиха преговорите като „интензивни“.

Потенциално връщане  на САЩ към сделката би проправило пътя за отмяна на санкциите срещу Иран, което ще позволи на страната членка на ОПЕК да възобнови износа на суров петрол.

„Изглежда все по-малко вероятно САЩ да се присъединят обратно към иранската ядрена сделка преди иранските президентски избори по-късно тази седмица“, посочват в бележка от ING Economics.

Организацията на страните износителки на петрол и на техните съюзници, начело с Русия, известни като групата ОПЕК+, ограничиха доставките през последната година, за да подкрепят цените по време на пандемията.

„Допълнителните доставки от ОПЕК+ ще бъдат нужни през втората половина на тази година, тъй като се очаква търсенето да продължи да се възстановява“, отбелязват от ING.

Инвеститорите и търговците ще следят внимателно срещата на Федералния резерв на САЩ, която започва по-късно днес, наблюдавайки за сигнали за намаляване на паричните стимули на централната банка.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ