Петролът се е насочил към пореден седмичен ръст

Петролът се е насочил към пореден седмичен ръст

Петролът се е насочил към пореден седмичен ръст

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък и са се насочили към седмичен ръст от над 2% на фона на признаците за стабилно търсене и ограничени доставки през идните месеци, тъй като високите цени на природния газ и въглищата накараха редица купувачи да преминат към петролни продукти за генериране на електроенергия, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,63 долара, или 0,75%, до 84,63 долара за барел, след като предходната сесия добави 0,82 долара към стойността си. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,57 долара, или 0,70%, до 81,88 долара за барел, след като в четвъртък поскъпна с 0,87 долара.

Брентът върви към седмичен ръст от 2,7%, който ще бъде шести пореден за референтния за Европа сорт. WTI пък ще регистрира осмо поредно седмично повишение, този път от 3,2%.

Междувременно Международната агенция по енергетиката заяви, че кризата в сектора ще доведе до ръст на търсенето на петрол с 500 хил. барела на ден. Това ще доведе до недостиг от 700 хил. барела на ден до края на годината, докато Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници начело с Русия, известни като ОПЕК+, не увеличат по-сериозно добива, както се очаква да направят през януари.

Администрацията за енергийна информация пък съобщи, че запасите от суров петрол на САЩ са нараснали с 6,1 млн. барела до 427 млн. барела в седмицата до 8 октомври. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 702 хил. барела.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ