Петролът се насочва към четвърти пореден седмичен ръст

Петролът се насочва към четвърти пореден седмичен ръст

Цените на петрола не намират единна посока в ранната търговия в петък заради очакванията, че Вашингтон скоро ще предприеме мерки за охлаждане на цените, които продължават да са над прага от 80 долара за барел, пише Ройтерс. На пазара се отразяват и ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 в Китай, които натежават върху търсенето.

 Към 8:50 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,16 долара, или 0,19%, до 84,63 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,05 долара, или 0,06%, до 82,07 долара за барел.

Китай, който е вторият по-големина потребител на петрол в света, преустанови някои международни полети и засили усилията за овладяване на вирусната епидемия в Тиендзин. Много градове, включително Пекин, призоваха хората да останат по домовете си по време на Лунната нова година, което може да охлади търсенето на гориво по време на пиковия сезон на пътуванията.

В четвъртък Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че е продало 18 милиона барела стратегически резерви от суров петрол на шест компании, включително Exxon Mobil и подразделение на рафинера Valero Energy Corp.

Въпреки всичко цените на Брента и WTI ще запишат четвърти пореден седмичен ръст, подкрепени от спада на запасите в САЩ и геополитическите вълнения в Либия и Казахстан.

Някои инвеститори също така са оптимисти, че въздействието на Омикрон върху световната икономика и търсенето на петрол ще бъде краткотрайно.

Няколко банки прогнозират цените на петрола да достигнат 100 долара за барел по-късно тази година, тъй като се очаква търсенето да изпревари предлагането.

„Краткосрочната перспектива все още крие много рискове, но е висок оптимизмът, че тези рискове ще имат кратък ефект““, каза анализаторът на OANDA Едуард Моя.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ