Петролът се насочва към първия седмичен спад от декември

Петролът се насочва към първия седмичен спад от декември

Петролът се насочва към първия седмичен спад от декември

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък, след като данните за инфлацията в САЩ затвърдиха очакванията за агресивно повишаване на лихвените проценти в страната. В същото време инвеститорите чакат и резултати от преговорите между САЩ и Иран за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., което може да доведе до увеличаване на световните доставки на суров петрол, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,78 долара, или 0,85%, до 90,63 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,58 долара или 0,65%, до 89,30 долара за барел.

Двата бенчмарка вървят към първи седмичен спад след седем последователни седмични повишения.

„Вчерашните данни за инфлацията (7,5% на годишна база през януари) вероятно оказват по-голям натиск върху Федералния резерв на САЩ за по-агресивно повишение на лихвите. Това очакване донякъде натежа върху петрола и целия пазар на стоки“, коментира Уорън Патерсън от ING.

„Освен това, преговорите за иранската ядрена програма продължават, което е друг фактор, отразяващ се на цените“, добави той.

Президентът на Федералната резервна банка на Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че иска основната лихва на Фед да бъде вдигната с цял процентен пункт от 1 юли, след като данните за инфлацията в САЩ показаха най-голямото годишно увеличение от 40 години

Инвеститорите също наблюдават непреки преговори между Съединените щати и Иран за възобновяване на ядрената сделка, които бяха подновени тази седмица след 10-дневна пауза. Сделката може да доведе до премахване на санкциите срещу иранския петрол и облекчаване на глобалния недостиг на доставки.щ

„Ралито на цените на суровия суров най-накрая се изчерпи, тъй като нараства оптимизмът, че преговорите за иранско ядрено споразумение се насочват в правилната посока" каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор на OANDA.

Междувременно Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви, че световното търсене на петрол може да нарасне още по-рязко тази година. Групата прогнозира, че световното търсене ще нарасне с 4,2 милиона барела на ден до 100,8 млн. барела на ден.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ