Петролът започна седмицата със спад преди преговорите за иранската ядрена сделка

Петролът започна седмицата със спад преди преговорите за иранската ядрена сделка

Петролът започна седмицата със спад преди преговорите за иранската ядрена сделка

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник, след като инвеститорите насочиха вниманието си към тазседмичните преговори между Иран и световните сили за съживяване на ядрената сделка, което може да доведе до увеличение на доставките на петрол на пазара, предаде Ройтерс.

Към 8:50 часа българско време цената на сорта брент се понижи с 0,36 долара, или 0,50%, до 71,53 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 0,27 долара, или 0,39%, до 69,35 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха значително през последните две седмици на фона на възстановяването на търсенето на гориво в САЩ и Европа, след като правителствата разхлабиха или премахнаха ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 преди летния сезон на пътуванията.

Анализаторите смятат, че търсенето на петрол ще надмине предлагането през втората половина на 2021 г. въпреки постепенното свиване на съкращенията на доставките от Организацията на страните износителки на петрол и на техните съюзници, начело с Русия, известни като групата ОПЕК+. Данните на ОПЕК+ показват, че до края на годината търсенето на петрол ще достигне 99,8 млн. барела на ден при предлагане в размер на 97,5 млн. барела на ден.

 „Основното притеснение е връщането на иранския петрол на пазара, но аз не мисля че ще има сделка преди президентските избори в страната“, коментира Автар Санду, старши мениджър за стоковия пазар във Phillip Futures в Сингапур.

Иран и световните сили ще стартират пети кръг на преговори на 10 юни във Виена, по време на който Вашингтон може да обяви премахване на икономическите санкции срещу износа на ирански петрол.

Макар че представител на Европейския съюз, координиращ преговорите, изрази мнение, че сделка може да бъде постигната още тази седмица, други висши дипломати заявиха, че най-трудното тепърва предстои.

Според анализаторите Иран може да увеличи производството си 500 000 до 1 милион барела на ден, след като санкциите бъдат отменени. На 18 юни в страната ще се проведат президентски избори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ