Петролът започва седмицата с поскъпване*

Петролът започва седмицата с поскъпване*

Петролът започва седмицата с поскъпване*

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник, защитавайки печалбите от последните три месеца. Неравномерното разпределение на ваксините срещу COVID-19 и нарастващият брой на заразни обаче ограничиха поскъпването, предаде Ройтерс.

Към 8:40 часа българско време цената на сорта Брент се повиши с 0,33 долара , или 0,6%, до 55,37 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,21 долара, или 0,4%, до 52,41 долара за барел. Цените и на двата бенчмарка се повишиха с около 8% през януари.

Ралито на петрола започна в края на миналата година на фона на стартиралите ваксинационни програми в редица тежко засегнати от пандемията страни и съкращенията на добива от страна на водещи производители като Саудитска Арабия. Еуфорията около по-скорошен от очакваното край на пандемията обаче бе подкопана от бавния темп на ваксинация и появата на нови варианти на коронавируса.

Въпреки това експертите очакват търсенето на петрола да се повиши с развитието на имунизацията.

„Търсенето ще се възстанови навсякъде, водено от Азиатско-тихоокеанския регион и Северна Америка“, коментират в бележка от FitchSolutions

„Възстановяването на търсенето в Европа и Латинска Америка ще изостане, като това е до голяма степен отражение на по-мекото икономическо възстановяване на ключовите пазари в тези региони“, казват още експертите.

Според анкета на Ройтерс, очакванията за цените на петрола са, че те ще се задържат на нива около настоящите през по-голямата част от годината, като към края й се прогнозира по-силен ръст.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ