PGNiG без право на вето върху сертифицирането на "Северен поток 2" в Германия

PGNiG без право на вето върху сертифицирането на "Северен поток 2" в Германия

Полската компания за петрол и газ PGNiG, която участваше в процеса на сертифициране за "Северен поток 2" в Германия, ще може да представи аргументите си по време на процедурата, но няма да има право на вето върху решенията. Това заяви в отговор на искане на ТАСС представител на германския регулатор - Федералната мрежова агенция (Bundesnetzagentur). 

"Федералната мрежова агенция даде положителен отговор на заявленията на PGNiG SA и PST GmbH за участие в процеса на сертифициране (Северен поток 2). Въвлечените страни могат да участват в административния процес, по-специално те имат правото да изразят тяхната гледна точка. Привлечените (в процеса) страни нямат право на вето", каза представителят на ведомството Фита Волф. 

Строителството на "Северен поток 2" беше напълно завършено на 10 септември. За да започне изпомпването, операторът на проекта е длъжен да представи сертификати за съответствие с техническите стандарти до минно управление Stralsund. Също така ще трябва да получи регистрация като независим транспортен оператор. Федералната мрежова агенция трябва да публикува проект на решение до 8 януари 2022 г. Това ведомство не може да забрани изпомпването на газ, но ако започне преди получаване на регистрацията, операторът ще бъде глобен. Тази регистрация е необходима, за да съответства на Директивата на ЕС за газа. 

Полската страна твърди, че "Северен поток 2" не отговаря на официалните изисквания за сертифициране по преференциалния модел на независим преносен оператор. 

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков изрази недоумение от опитите на редица държави да определят съдбата на газопровода при политически мотивирани обстоятелства. Москва също многократно е заявявала, че никога не е използвала енергийни ресурси като инструмент за натиск.