Полша слага край на зависимостта от руски газ

Полша слага край на зависимостта от руски газ

Полша слага край на зависимостта от руски газ

Полша слага край на енергийната си зависимост от Русия през 2022 година. Тогава страната ще прекрати действието на т. нар. договор от Ямал, сключен през 1996 година, по силата на който получава руски газ.  

Полската национална енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) официално е уведомила Газпром за намеренията да бъде прекратено действието на договора на 31 декември 2022 година, тъй като е успяла напълно да диверсифицира източниците си.

Близо две трети от потребявания газ в Полша или около 10 милиарда кубични метра в момента са доставяни от Русия по силата именно на този договор.
Полските власти на няколко пъти вече анонсираха в последните години, че няма да продължат този договор, който според тях, прави Полша зависима от Русия в енергийната област. Освен това според Варшава руската група определя прекалено високи цени на синьото гориво спрямо пазарните.
От полската национална енергийна компания специално уточняват, че диверсифицирането на енергийните източници през последните години е позволило на Полша да гарантира енергийната сигурност на страната и да сложи край на договора от Ямал.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ