Готови сме за "Турски поток", но няма официално потвърждение от Русия

Готови сме за Турски поток, но няма официално потвърждение от Русия

България е готова да приеме част от сухопътното трасе на "Турски поток", но чака официално потвърждение от руските власти, че плановете са именно такива, стана ясно от думи на енергийния министър Теменужка Петкова

"Готови за реализацията на един такъв проект при стриктното спазване на европейското законодателство. Разговори по този въпрос бяха водени на най-високо ниво при посещението на премиера Борисов и срещата му с президента Путин. Но трябва да изчакаме официалната информация от страна на "Газпром"", коментира тя по повод появилата се по-рано днес информация в руския в. "Комерсант", че след излизането си на сушата, тръбата ще завие към България. 

„Турски поток” се състои от две тръби, с капацитет по 15 милиарда кубически метра газ. Едната тръба е за Република Турция. Дилемата беше другата тръба - дали ще мине през България, или през Гърция. През седмицата Путин и Ердоган официално обявиха завършването на морската част на тръбопровода.

„Колегите от „Газпром” са съобщили в руските медии, че са взели своето решение - тръбата ще минава през България. Очакваме в най-скоро време официално да получим в Министерство на енергетиката и писмото от „Газпром” за тяхното решение”, каза и заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов. При този вариант маршрутът е през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Словашкият газов оператор  Eustream тази вечер пълна готовност за "ново сътрудничество", предаде РИА Новости. "Можем да потвърдим, че словашко-унгарския участък функционира както трябва и сме в състояние да предложим достатъчно капацитет за всички възможни искания и търсения", коментират от словашката компания.

От публикуваните в периода октомври-ноември материали на газопреносните оператори на четирите държави в рамките на процедурата за резервиране на бъдещи мощности следва, че трасето на „Турски поток” ще преминава през техните територии.

Процедурата е предвидена в европейското законодателство и се прилага при строителството на нови газопроводи, написа днес „Комерсант”.

Така например „Булгартрансгаз” планира да обяви на търг определени количества газ на входа от Турция и на изхода към Сърбия, твърди вестникът.

На влизане от Турция компанията предлага от 1 януари 2020 г. за срок от 20 години 15 млрд. и 800 млн. кубични метра газ годишно, което съвпада с капацитета на едната тръба на „Турски поток”. На излизане към Сърбия – 4 млрд. кубични метра с възможност за увеличаване до 11 млрд. през 2021 г.

Маршрутът на „Турски поток” през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровод „Южен поток”, отбелязва „Комерсант”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ