Кирил Петков ще инспектира изграждането на газовата връзка с Гърция

Кирил Петков ще инспектира изграждането на газовата връзка с Гърция

Министър-председателят Кирил Петков е на посещение в Стара Загора днес, където ще инспектира напредъка в изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България днес, съобщиха от правителствената пресслужба.

Газова връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап. Газопроводът IGB ще бъде с диаметър на тръбата ~813мм и с налягане ~ 57 бара на входната точка и налягане на изходната точка ~ 42 бара.

Проектът за газопровода IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и за Югоизточна Европа и за по-голяма интеграция на пазарите на газ, която включва проекти за взаимосвързаност България-Гърция, България-Румъния, Румъния-Унгария.  Въвеждането му в експлоатация ще позволи достъп до разнообразни източници на природен газ и LNG, ще стимулира конкуренцията на пазара и ще доведе до осезаеми позитиви за крайните потребители, подчертават от пресслужбата на Министерския съвет.

Междувременно цената на природния газ в Европа се понижи с 0,09% тази сутрин, по данни на борсата ICE. Априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се търгуват за 105 евро за мегаватчас или около 1160 долара за 1000 куб. метра днес.

Търговията тази сутрин започна от 106 евро за мегаватчас. Впоследствие цената варираше между до 105 и 107 евро за мегаватчас. Вчера борсата затвори при 105,88 евро за мегаватчас.

"Газпром" продължава да подава газ към Европа през Украйна почти до максимални обеми, съобщи официалният представител на холдинга Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС. Доставката по газопровода "Ямал-Европа” е спрян за четвърти пореден ден, информира БТА.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ