Путин: Няма основания за резки колебания в цените на петрола

Путин: Няма основания за резки колебания в цените на петрола

Путин: Няма основания за резки колебания в цените на петрола

Цените на петрола се върнаха на предишното си равнище след скока, последвал нападението с дронове срещу петролни съоръжения на Саудитска Арабия, тъй като в момента няма фундаментални предпоставки за увеличаване на стойността на черното злато. Това заяви днес руският президент Владимир Путин на среща с генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо в рамките на Руската енергийна седмица, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Неотдавнашната масирана атака срещу обекти на петролната инфраструктура в Саудитска Арабия, разбира се, провокира скок в цените на петрола. Бях сигурен обаче, че всичко ще се върне към сегашните показатели, защото на пазара няма фундаментални основания за резки колебания (на цените - бел. ред.), каза Путин.

По думите му сред факторите за отсъствието на такива основания са съвместните усилия на Русия и ОПЕК за стабилизиране на световния пазар.

Диалогът между ОПЕК и страните извън картела носи положителни резултати както за Русия, така и за целия световен енергиен пазар, следователно и за цялата световна икономика, каза Путин.

Русия заедно с други държави прави всичко възможно за осигуряване на баланса между търсенето и предлагането на световния енергиен пазар, допълни той.

Баркиндо изрази надежда, че Русия ще запази лидерската си роля в поддържането на стабилността на петролния пазар. По думите му напоследък върху пазара и работата на ОПЕК влияние оказва засилващото се политическо напрежение в района на Близкия изток.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ