Радиационният фон около АЕЦ "Чернобил" се е покачил над 20 пъти

Радиационният фон около АЕЦ Чернобил се е покачил над 20 пъти

Радиационният фон около АЕЦ "Чернобил" се е покачил над 20 пъти

"Радиационният фон около АЕЦ "Чернобил" се е покачил над 20 пъти", заяви в ефира на bTV проф. Олег Рубел, преподавател в Одеския държавен университет. Припомняме, че атомната електрическа централа е под руски контрол в момента. 

"Ние в момента не можем да я контролираме. Вече има информация, че радиационният фон наоколо се е покачил повече от 20 пъти. Това означава, че найвероятно нещо са повредили. Аз оценявам тази опасност като реална, още повече, че в Украйна има 15 реактора и много от тях в момента са под обстрел. Има опасност руските войски да направят катастрофа от световен мащаб", каза проф. Рубел. 

Украинските власти потвърдиха вчера, че има завишение в данните, но то не е опасно за населението. Информацията, която дойде от руска страна вчера е, че радиационното ниво е нормално. 

Централата в Чернобил не е активна. Реакторът, който се взриви през 1986 г. се намира под саркофаг. Експерти от украинската държавна ядрена агенция коментират, че промяната се дължи на движението на тежко военно оборудване в района, издигащо радиоактивен прах във въздуха. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ