Румъния вдига акциза върху горивата

Румъния вдига акциза върху горивата

Румъния вдига акциза върху горивата

Правителството на Румъния ще увеличи акциза върху горивата на два пъти.

Финансовият министър Йонуц Миша съобщи, че свръхакцизът върху горивата ще бъде въведен на два етапа - от 15 септември и от 1 октомври и ще генерира увеличение от по 0,16 леи/литър за всички видове горива. По този начин желаем да избегнем "шок" на пазара, който да стане причина за повишаване на цените, автоматичен спад на потреблението и може да повлияе върху държавния бюджет, уточни министърът.

Първоначалните намерения на правителството бяха за увеличение с 0,45 леи за литър.

Премиерът Михай Тудосе опита да успокои румънците и увери, че увеличаването на акциза няма да генерира нарастване на цените на горивата. Михай Тудосе заяви, че са водени разговори с компаниите, които продават бензин и дизел, така че потребителите да не бъдат засегнати и обясни, че въвеждането на свръхакциз е необходимо за големи инфраструктурни проекти. Според икономисти обаче решението на правителството показва непоследователност в политиките, тъй като се въвеждат отново такси, които в началото на годината бяха премахнати.

В началото на тази година Румъния премахна свръхакциза върху горивата. Допълнителният акциз от 7 евроцента на литър гориво беше въведен в Румъния от 1 април 2014 година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ