Русия спря износа на ток за Финландия

Русия спря износа на ток за Финландия

Русия спря износа на ток за Финландия

Русия прекрати износа на електроенергия за Финландия, съобщи Би Би ИС.

Информацията за преустановяването на доставките от Русия бе съобщена от енергийната компания RAO Nordic в петък. Като причина за решението от компанията посочват неизплатени задължения.

Финландският оператор на електропреносната мрежа Fingrid съобщи, че доставките от Русия представляват малка част от потреблението в страната и че те могат да бъдат заменени от алтернативни източници.

Новината идва, след като по-рано тази седмица Русия заплаши да предприеме „ответни стъпки“ в отговор на плана на Финландия да се присъедини към военния алианс НАТО.

Финландия, която има граница от 1300 километра с Русия, от десетилетия поддържа военен неутралитет, като финландската обществена подкрепа за присъединяване към НАТО от години е на ниво около 20-25%. След нахлуването на Русия в Украйна обаче подкрепата за влизане в алианса се повиши до рекордните 76%.

От RAO Nordic казват, че решението не е свързано с желанието на Финландия да се присъедини в НАТО.

„Тази ситуация е изключителна и се случва за първи път от началото на нашето над 20-годишно търговско сътрудничество“, посочват от компанията.

Нито RAO Nordic, нито Fingrid обясниха каква е причината за проблемите с плащанията.

Миналия месец Русия прекъсна доставките на газ за България и Полша, след като те отказаха да изпълнят искането да плащат за синьото гориво в рубли.

Тази седмица „Газпром“ обяви, че ще спре доставките на газ през Полша по газопровода „Ямал-Европа“.

От Fingrid заявиха, че не очакват енергийна криза, тъй като само около 10% от електроенергията във Финландия се доставя от Русия.

„Липсата на внос на електроенергия от Русия ще бъде компенсирана чрез внос на повече електроенергия от Швеция и чрез генериране на повече електроенергия във Финландия“, каза Рейма Пяйвинен, старши вицепрезидент по операциите на енергийната система във Fingrid.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ