САЩ: „Северен поток 2“ няма да тръгне, ако Русия нападне Украйна

САЩ: „Северен поток 2“ няма да тръгне, ако Русия нападне Украйна

Газопроводът „Северен поток 2“ между Русия и Германия няма да влезе в експлоатация, ако се стигне до нахлуване в Украйна, съобщи Държавният департамент на САЩ, като значително засили предишната позиция на Запада по отношение на стратегически важните доставки на газ.

Докато напрежението нараства заради военното струпване на Русия на източната ѝ граница, говорителят на Държавния департамент, Нед Прайс, каза, че администрацията на Джо Байдън „работи с Германия“, за да гарантира, че тя може да издържи загубата на газопровода, пише „Гардиън“.

„Искам да бъде много ясен – ако Русия нахлуе в Украйна по един или друг начин, „Северен поток 2“ няма да продължи напред“, обяви Прайс пред Националното обществено радио. „Няма да навлизам в подробности. Ще работим с Германия, за да гарантираме, че няма да продължи напред“, допълни той.

Емили Хабер, германският посланик във Вашингтон, явно подкрепя твърдата позиция. В своя публикация в Twitter тя отбеляза, че „САЩ и Германия съвместно заявиха миналото лято – ако Русия използва енергията като оръжие или ако има друго нарушение на суверенитета на Украйна, Русия ще трябва да плати висока цена“.

Коментарът на Нед Прайс идва, след като по-рано през седмицата стана ясно, че Щатите помагат за подготовка на пренасочване на доставките на природен газ от цял свят към Европа, ако потоците от Русия бъдат прекъснати. Във вторник американски служители заявиха, че е имало преговори със световни доставчици и сега са уверени, че Европа няма да пострада от внезапна загуба на енергия за отопление в средата на зимата.

През юли 2021 г. Германия и САЩ сключиха сделка, която гарантира завършване на „Северен поток 2“ без налагане на допълнителни санкции от Щатите. През миналия октомври започна пълненето на тръбопровода с газ, а през декември руският президент Владимир Путин обяви, че той вече е готов за работа. Проектът все още не е преминал регулаторни одобрения в Германия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ