Shell няма да влиза в „оръжейна надпревара“ с BP за постигнане на въглеродна неутралност

Shell няма да влиза в „оръжейна надпревара“ с BP за постигнане на въглеродна неутралност

Shell няма да влиза в „оръжейна надпревара“ с BP за постигнане на въглеродна неутралност

Англо-холандският газов и петролен гигант Royal Dutch Shell няма да влиза в „оръжейна надпревара“ с British Petroleum за постигнане на въглеродна неутралност, предаде сайтът Offshoretechnology.

В началото на месеца BP съобщи, че цели да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. В комюнике от компанията поясниха, че този ангажимент се отнася за замърсяващите емисии на чистите й производства, както и дейностите, свързани с производството на газ и петрол.

Директорът на подразделението за газ и нови енергии на Shell Мартен Ветселаар заяви пред „Таймс“, че компанията си е поставила реалистични краткосрочни цели в борбата срещу климатичните промени и че BP все още нямат такива.

По неговите думи BP е направила редица изявления за намаляване на своя въглероден отпечатък, но до момента не е ясно как компанията смята да постигне тези си планове.

„След като ги paзбepeм, щe започнем да мислим зa тяx, нo зa мoмeнтa нe cмятaм, чe тpябвa дa влизaмe във въopъжeнa нaдпpeвapa oтнocнo въглepoднитe eмиcии. Много по-важно е да изпълним нашата стратегия за понижаване на емисиите.", ĸoмeнтиpa Becтeлaap.

Междувременно говорител на BP заяви пред Offshoretechnology, че в края на годината ще станат ясни детайли относно мерките, които компанията смята да предприеме за намаляване на емисиите.

„Ние ясно обяснихме, че това са нашите дългосрочни амбиции и че ще дадем повече детайли за краткосрочните си планове и стратегии през септември“, заяви говорителят.

BP стана обект на критики и от редица други компании, сред които и миннодобивният гигант Glencore.

В сряда швейцарската компания прогнозира, че въглеродните й емисии ще паднат с 30% до 2035 г. като страничен ефект от изчерпването на въглищните ресурси. До момента Glencore не си е поставила конкретна цел за намаляване на емисиите.

„2050 г. е доста далеч и ние не искаме да обявяваме частични и неефективни мерки“, заяви пред „Файненшъл таймс“  главният изпълнителен директор на Glencore Айвън Глейзънбърг.

Той добави, че компанията предпочита да бъде конкретна в своите изявления.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ