Държавата "събужда" проекта за АЕЦ "Белене", стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор

Държавата събужда проекта за АЕЦ Белене, стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор

Държавата "събужда" проекта за АЕЦ "Белене", стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор

Дали "гьолът" за милиарди ще възкръсне и в крайна сметка АЕЦ "Белене" ще я бъде? На този етап държавата стартира процедурата по "събуждането" на проекта.  "Национална електрическа компания" /НЕК/ ЕАД отправи покана днес за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене", съобщиха от Министерството на енергетиката. Това се прави в изпълнение на решения на Народното събрание от 7 юни 2018 г. и на Министерския съвет от 29 юни 2018 г.

В рамките на поканата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Целта на поканата е да предостави определена информация на страните, които желаят да заявят участие в процедурата.

Българската страна ще участва в проектната компания, експлоатираща АЕЦ "Белене", с апортна вноска на активите, в това число - лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта. В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна.

 Българската държава, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции, посочиха от Министерството на енергетиката.

Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива.

Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на Европейския съюз. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на настоящата покана в Официален вестник на ЕК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ