ТАНАП бе открит

ТАНАП бе открит

ТАНАП бе открит

"Енергийният път на коприната" (в. "Йени шафак"), "Сърцето на енергетиката тупти в Турция" (в. "Сабах"), "Енергиен мост" (в. "Миллиет"), "Турска енергия към Европа" (в. "Акшам"), "Откриването на века" (в. "Ватан") - това са някои от заглавията във водещите турски вестници днес за тържественото откриване вчера на Трансанадолския газопровод ТАНАП в турския град Ескишехир, пише БТА.

Газопроводът бе открит от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, а на церемонията по въвеждане в експлоатация на тръбата присъстваха лидерите и на редица други страни, сред които президентът на Грузия Гиорги Маргвелашвили, сръбският президент Александър Вучич, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и министрите на енергетиката на страните участнички в проекта.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че газопроводът, който ще пренася през Турция за Европа азерски газ, ще допринесе за благоденствието и заетостта във всички страни, през които преминава маршрутът му, пише "Йени шафак". Илхам Алиев пък нарече ТАНАП "победа на Турция и Азербайджан". "Днес ние пишем заедно историята на енергетиката на 21 век", заяви още президентът на Азербайджан.

"Сабах" изрежда някои факти за новия газопровод, като пише, че той е най-дългият в Европа с дължина от 1850 километра. Общата стойност на инвестицията е 8 млрд. долара, а годишният му капацитет е от 16 млрд. куб.м. газ. ТАНАП преминава през 20 турски окръга и ще покрива 12 на сто от нуждите от природен газ на Турция. В най-натоварения период той ще осигурява заетост на 15 хиляди души.

"ТАНАП, наричан Енергиен път на коприната, влезе в експлоатация след тържествено откриване. Ред е на "Турски поток", пише още "Сабах".

"Правим историческа крачка за своя регион и своите страни", заяви на откриването Ердоган, цитиран от "Миллиет". "Разбирането ни, че енергетиката не е база за противопоставяне, а за сътрудничество, отново бе показано на дело чрез ТАНАП", добави турският лидер.

"Кранчето на ТАНАП беше отворено", пише по темата и в. "Хабертюрк", като цитира думите на Ердоган, че газопроводът е "поредният плод на енергийното сътрудничество в региона".

В. "Тюркие" окачествява газопровода като "проекта на века" и допълва, че с него Турция се е превърнала в "сърцето на енергиен коридор" и е увеличила стратегическото си значение.

"Турция се превърна в енергиен коридор между Изтока и Запада", пише и "Ватан". "Турция се приближи с още една крачка към своята визия да бъде център на енергийни коридори", цитира вестникът думите на турския президент Ердоган.

Министърът на икономиката Емил Караниколов бе официален гост, като представител на българското правителство, на церемонията по влизане в експлоатация на Трансанадолския газопровод (TANAP).

Министър Караниколов потвърди подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор, чиято неразделна част е газопроводът TANAP, който укрепва енергийната сигурност на Европа и гарантира сигурността на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и на маршрутите.

България е част от развитието на Южния газов коридор чрез проектите си за интерконектори Гърция - България (IGB) и Турция - България (ITB). Двата интерконектора чрез българската национална газопреносна система и интерконекторите с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа до Южния газов коридор и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ