Тилос – колко е важно да бъдеш (енергийно) независим

Тилос – колко е важно да бъдеш (енергийно) независим

Малкият и не толкова известен гръцки остров Тилос от групата на Додеканезите стана първият енергийно автономен остров в Средиземно море, благодарение на инвестиции във възобновяеми източници.

Тилос – с 64.5 кв.км площ, е разположен между Родос и Кос, в близост до крайбрежието на Егейска Турция. Постоянните му жители са малко над 500. През лятото обитателите на острова нарастват главоломно – той е посещаван от 13 000 туристи годишно, привлечени от спокойствието на зелените му хълмове и уединението на живописните плажове. Но не затова островът бе избран измежду 80 проекта за финансиране по Програма „Хоризонт 2020” на ЕС. Проектът на Тилос впечатли комисията със създаването на първата хибридна електроцентрала в Гърция за производство на енергия от собствен вятърен парк и слънчеви генератори , която съхранява в батерии. „Много съм горда с това, което постигнахме. Нашият успех може да послужи за пример на всички островни общности“, признава пред Greek Reporter Мария Камма-Алифери, кмет на острова. Така произвеждайки собствена енергия, получена изцяло от възобновяеми източници, тази малка територия в Източното Средиземноморие значително намали не само въглеродния си отпечатък, но и разходите за ток на обитателите си.

Слънчевите панели, инсталирани в центъра на острова, са с максимален капацитет от 400 киловата. Вятърните енергийни съоръжения, разположени точно срещу турското крайбрежие, генерират приблизително 800 Kw енергия. Кметът разказва, че цялата неизползвана енергия, която се съхранява в батерии, може да се използва и за други инициативи и проекти. „Въведохме в експлоатация зарядна станция за електрически превозни средства на острова. Шофьорите могат да зареждат електрическите си автомобили безплатно“, споделя Камма-Алифери.

„Ползите за островитяните скоро ще станат очевидни, сметките им за ток значително ще намалеят. Преди да постигнем енергийна самостоятелност спиранията бяха редовно явление. Те се случваха може би два пъти седмично. Отстранихме този проблем с хибридната централа“, разказва кметицата. Домакинствата на острова, свързани досега с електропреносната мрежа на близкия остров Кос, страдали от непрекъснатите прекъсвания на електрозахранването, които причинявали щети на инфраструктурата на острова и на туристическата индустрия. „Голямата ни цел е да убедим хората да се върнат на острова. Надяваме се населението да се увеличи на над хиляда постоянни жители. Друга голяма цел е да превърнем Тилос в популярна туристическа дестинация и да удължим сезона от май до края на октомври.” Жителите на острова споделят концепцията, че траен растеж и просперитет могат да постигнат единствено със зачитане на околната среда и с подкрепата на инициативи, които биха намалили още повече въглеродния отпечатък. 

Гръцкото правителство ще мултиплицира опита на Тилос и ще подкрепи с 1 млрд. евро инвестиции за енергийна автономия на други 20 острова, сред които са Анафи, Агатониси, Антикитера, Гавдос, , Ерейкуса, Кастелоризо, Отонои и Сими. Значителна част от средствата ще бъдат вложени във възобновяеми енергийни мощности и съхранение на енергия под формата на водород и батерии.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ