Тимерманс: Няма бъдеще в използването на въглища

Тимерманс: Няма бъдеще в използването на въглища

Тимерманс: Няма бъдеще в използването на въглища

Няма бъдеще в използването на въглища. В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това, което трябва да подсигурим обаче е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и приемам лично въпроса. Това заяви в ексклузивно интервю по bTV зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, отговорник за „Зелената сделка“. Той пристигна на посещение в България, за да участва във форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“. Конференцията се организира от DIR.BG и сайта за енергетика, екология и икономика 3e-news.net, а сп. Мениджър е медиен партньор на инициативата.

Тимерманс беше категоричен, че не може да каже дали е приемлива 2040 г. като краен срок за излизане от експлоатация на въглищните централи в България, преди да е видял Плана ни за възстановяване и устойчивост. 

„Когато става дума за планове за възстановяване, ние ги анализираме изключително внимателно. Когато получим българския през следващите дни, ще го анализираме и ще видим моментите за приключване с въглищата. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва“, каза Тимерманс.

Той коментира, че очаква да види в Плана за възстановяване как България ще стане място, където всеки ще има по-добро работно място и как ще се подобри инвестиционната среда. 

Тимерманс уточни, че качеството е по-важно от скоростта. Затова не очаква проблеми заради забавянето от наша страна да бъде внесен документът. Зам.-председателят на ЕК посочи, че той ще бъде разглеждан през следващите няколко месеца в Брюксел. Според него „зелената енергия“ ще подсигури по-ниски цени на тока и добави, че природният газ е добро решение, а ядрената енергия ще има роля в бъдеще. Тимерманс добави, че Брюксел ще застане зад страната ни, ако решим да довършим АЕЦ „Белене“. „Проверете цифрите – какви са плюсовете и минусите. Вземете решение, за което ние ще ви подкрепим“, обясни Тимерманс. 

По думите му, ситуацията с високите цени на електроенергията е свързана с COVID пандемията. Той уточни, че това не се случва за първи път и добави, че преди 25 години цените са били дори и по-високи. „Заради COVID намалява предлагането на газ хората компенсираха с купуването на по-големи количества. Това е „перфектната буря“, но се надяваме, че това е само временно положение и цените ще слязат надолу в началото на следващата година“, обясни зам.-председателят на ЕК.

Относно твърдението, че Москва задържа количества газ, за да създаде по-високо търсене и повишаване на цените, Тимерманс отговори, че Русия изпълнява своите договори с ЕС и Брюксел няма причина да смята, че руснаците притискат пазара. „Търсенето е огромно в световен план. В Китай това също е голям проблем. Русия се опитва да достави максимални количества и на Китай. Нямаме причина да смятаме към момента, че Русия по някакъв начин манипулира пазара“, заяви още той.

Тимеманс коментира и газопровода „Северен поток 2“. Според него от германските власти зависи дали проектът може да се лицензира по-рано.

Попитан как може да обясни „Зелената сделка“ на разбираем език, Тимерманс заяви: „Температурата на нашата планета се е покачила с над 1 градус в сравнение с прединдустриалната епоха. Това вече е довело до огромни проблеми. Ако позволим температурата да се повиши с повече от 2 градуса, човечеството няма вече да може да контролира околната среда. Ще се стигне до война за вода и храна“. По думите му, за да се ограничи повишаването на температурата, трябва да се намали изпускането на вредни газове, а за да се случи това, трябва да се промени икономическият модел. Според него това е напълно възможно, защото светът има знанието и технологиите, за да изпълни тази цел. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават