Търговците на петрол търсят място за складиране

Търговците на петрол търсят място за складиране

Търговците на петрол търсят място за складиране

Търговците на петрол се борят да намерят достатъчно кораби, автомотриси, пещери и тръбопроводи, където да съхраняват гориво, тъй като по-традициионните складови съоръжения са запълнени на фона на изобилното предлагане и рязко спадащото търсене заради кризата с коронавируса, информира Ройтерс.

През последните дни бяха резервирани десетки петролни танкери за складирането на най-малко 30 милиона барела самолетно гориво, бензин и дизел в т. нар. плаващи хранилища понеже наземните резервоари са пълни или вече запазени, сочат данни на бранша. Това количество е в допълнение към около 130 милиона барела суров петрол, които вече са на "плаващо" съхранение, посочват източници от търговските и транспортните среди.

Трудно е да се измери общият складов капацитет в света, но са все по-очевидни признаците, че се достига лимитът. Нарастващото съхранение по вода е един такъв индикатор, тъй като е по-скъпият вариант от наземния и изпълнението му може да е технически сложно, отбелязва Ройтерс.

Производители, рафинерии и търговци прибягват и до по-необичайни тактики като складиране на суров петрол и гориво в автомотриси в североизточната част на САЩ или пък в неизползвани тръбопрооводи. В северозападния център за преработка и съхранение в Европа все още има място за запълване, но експертите в бранша казват, че повечето от оставащия капацитет вече е резервиран. Солните пещери в Швеция и други скандинавски страни или са пълни, или са запазени за тази цел.

"Сега работим върху най-странните места за съхранение. Наистина трудни места, където има оперативни ограничения", заяви Криен ван Беек, брокер в специализирана компания в Ротердам.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ