Васил Велев: 250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година

Васил Велев: 250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година

Васил Велев: 250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предупреждават, че 250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година заради промяна в изискванията към тях. „Ако това се случи, електроенергията ще поскъпне“, заяви в ефира на bTV председателят на АИКБ Васил Велев. Според него това е пример докъде може да доведе липсата на правна сигурност у нас. 

„До 2017 г. при изграждането на ВЕЦ-ове и при водоползване за други обекти е нямало изискване за учредяване на право на строеж за самото водохващане в руслото на реката. През 2017 г. се решава, че учредяване на такова право трябва да се иска при началото на строежа. От тогава насам тези, които вече са построени и са пуснати в експлоатация, са във „висящо положение“. На 23 март тази година се приема изменение в Наредбата за ползване на повърхностните води и проблемът се задълбочава. Там се казва, че за да се удължи разрешението за водополазване, трябва да се представи документ за учредено право за водовземането. Такъв документ може да се издаде постфактум“, обясни Велев. 

По думите му, служебният кабинет може да стопира разпоредбата в наредбата, така че да не спрат работа ВЕЦ-овете, на които им изтичат разрешенията за водоползване, но това трябва трайно да се уреди чрез промени в законодателството за подобни заварени случаи. 

От вчера пък вече са в сила нови по-високи тарифи на парното, природния газ и тока. Увеличенията са по-големи от първоначално обявените. „На пазара на електроенергия това поскъпване е факт от доста време. Цените за електроенергия не само в България, но и в цяла Европа са необичайно високи.
Основната причина за това е поскъпването на емисиите на въглероден двуокис“, коментира председателят на АИКБ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ