Заплашва ни поскъпване на тока с 40%

Заплашва ни поскъпване на тока с 40%

Заплашва ни поскъпване на тока с 40%

Между 35 и 40 % ще се увеличи цената на тока, ако затворят ТЕЦ-овете у нас, предупреди изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара инж. Иван Андреев. Възможността да се увеличат праговете на въглеродните емисии по европейска директива ще затвори ТЕЦ-овете ни до четири години. Около 45% от електричеството у нас се произвежда от тецовете, които няма да могат да отговорят на екоизискванията.

Според Андреев новите нива не само няма да имат очаквания екологичен резултат, но ще има и негативни ефекти.

„Това ще доведе не само до режими на тока, ще се върнем към годините, в които имахме акумулатори в къщите, но и до затваряне на други индустрии. Металургията разчита изключително много на постоянен ток от ТЕЦ-овете. Тя не може да работи с вятърните и соларните централи, защото те подават ток само в определени моменти”, коментира инж. Андреев, цитиран от Дарик.

Вижте още: Нови европейски изисквания заплашват енергетиката ни

Експерти пресметнали, че затварянето на ТЕЦ-овете означава промяна на цената на тока между 35 и 40%. Това ще се отрази на цветната и на черната металургия, която е много енергийно интензивна индустрия с малки маржове на печалба.

„Ние отиваме и към закриване на тези индустрии. Повишим ли толкова цената на тока, какво правим с тях?! Те стават неконкурентни, няма да имат печалба. Реално няма да има такава икономика. Ако мерките се приемат и токът поскъпне, ще се повиши цената на абсолютно всичко. Цената на живота на всеки един от нас се повишава, а някои бизнеси просто ще умрат”, посочи инж. Иван Андреев.

В края на април ще се събере комисия по тази директива, която да гласува новите прагове. Андреев изрази надежда да бъдат приети по-ниски от предвидените нива.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ