6 държави приемат мигрантите от "Лайфлайн"

6 държави приемат мигрантите от Лайфлайн

6 държави приемат мигрантите от "Лайфлайн"

Франция ще бъде една от шестте европейски страни, които ще приемат част от мигрантите от германския кораб на хуманитарната организация  "Мисия Лайфлайн", блокиран край бреговете на Малта. 

Португалия също е готова да приеме част от мигрантите, обяви правителството в Лисабон, цитирано от Франс прес. Вчера такава готовност обяви и италианския премиер Джузепе Конте, който не уточни колко от спасените мигранти ще приеме, но призова и други страни да го сторят.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че страната му ще приеме няколко десетки мигранти от кораба.

Макрон беше вчера на продължителна аудиенция във Ватикана при папа Франциск, а след нея разкритикува хуманитарната организация "Лайфлайн", че е действала "в нарушение на всички правила", че е пречила на либийската брегова охрана и че е наляла вода в мелницата на трафикантите на хора. Той добави, че Европа иска да "засили сътрудничеството си с бреговата охрана" на Либия, за да "ограничи движенията" на мигрантите, защото "затварянето на този маршрут е най-ефикасният и най-хуманитарният" начин.

Мигрантите от "Лайфлайн" ще бъдат "разпределени в няколко страни, сред които Португалия", съобщи португалският министър на вътрешните работи Едуарду Кабрита. Той заяви пред парламента, че предстои да бъде определен броят на хората, които ще бъдат приети.

Корабът, който чака от близо седмица разрешение да акостира на някое пристанище и ще може най-сетне да направи това в Малта. 

Различията между страните в ЕС по темата за нелегалните мигранти  се задълбочиха след отказите на новото правителство в Рим и на Малта да приемат френския хуманитарен кораб "Акуариус" с 629 мигранти преди десетина дни. Случаят предизвика дипломатическа криза между Париж и Рим и увеличи разлома между привържениците на твърдата линия от вишеградската четворка и защитниците на европейското решение, начело с Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ