Австрия заяви подкрепа за влизането ни в Шенген

Австрия заяви подкрепа за влизането ни в Шенген

Австрия заяви подкрепа за влизането ни в Шенген

Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще го подкрепи, обяви федералният министър за Европа, интеграция и външни работи на Австрия д-р Карин Кнайсл, която днес се срещна с министъра на външните работи на Република България Екатерина Захариева.

Очевидно, българският идва на мода сред европейските политици, тъй като д-р Кнайсл също поднесе кратко приветствие на родния ни език.

"Радвам се, че днес съм в София, благодаря за посрещането“, заяви тя на български. Обърна се и с лично, емоционално приветствие към външния ни министър. "Скъпа, Екатерина, много съм щастлива, че днес - на моя рожден ден, мога да бъда в твоята компания – това е един от най-хубавите ми рождени дни. Благодаря за цветята. Наистина съм щастлива да съм тук днес“, каза още министър Кнайсл. Тя благодари и на целия екип от Министерството на външните работи на България за проведените интересни разговори, в които по думите й са коментирани важни теми.

"Това е важен фактор както за двустранните ни отношения, така и в европейски план. Много се радвам и бих искала да изразя нашия респект към всички сътрудници в българското външно министерство за подготовката на председателството – особено за това, че младежта е във фокуса, тъй като това е една тема, която понякога се забравя. За нас много важен е и приоритетът за Западните Балкани." Д-р Кнайсл специално поздрави българската дипломация и успешното финализиране на договора за добросъседство между България и Македония. "Бих искала да ви поздравя и за влизането в сила на договора за добросъседство между България и Македония – това е един пример как между две съседни страни без едната да се намесва в работите на другата, могат да съществуват добросъседски отношения“, каза още тя.

Кнайсл изрази респект и уважение към работата на българското правителство и на българските политици за всичко, което са постигнали през двете най-критични по отношение на мигрантската криза години - 2015-2016 г. „Това е времето, когато имаха проблем с мигрантските потоци и България се оказа в позиция на транзитна страна. Имайки предвид успехите, с които България преодоля този момент, бих искала още веднъж да уверя, че Австрия е за встъпването в Шенгенското пространство и ще подкрепи България.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ