България сред страните в ЕС с най-нисък дял на незаетите работни места

България сред страните в ЕС с най-нисък дял на незаетите работни места

България сред страните в ЕС с най-нисък дял на незаетите работни места

През второто тримесечие на 2021 година делът на свободните работни места в еврозоната се е повишил до 2,3% спрямо 2,1% през предходните три месеца и 1,6% през второто тримесечие на 2020 година, сочат данните на Европейската статистическа служба Евростат.

За целият Европейски съюз този показател 2,2% спрямо 2% през предишното тримесечие и 1,6% през същия период на мината година.

По сектори и във валутния съюз, и в целия ЕС делът на незаетите позиции през второто тримесечие на годината е бил 2,2% в промишлеността и строителството и 2,5% в услугите.

Сред държавите членки, за които има налични сравними данни, най-висок дял на вакантните работни места през второто тримесечие на тази година е отчетен в Чехия – 4,9%. Следват Белгия и Нидерландия с 4,2% и 3,8%. Най-нисък е процентът в Гърция (0,3% през първото тримесечие на 2021 г.), както и в България, Испания и Румъния - във всяка по 0,8%.

[[{"fid":"380373","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":343,"width":685,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

В сравнение с второто тримесечие на 2020 г. делът на свободните позиции се е увеличил в 23 държави членки и е спаднал само в две, като за Гърция и Ирландия няма данни за периода април-юни 2021 г.

Понижение е регистрирано в Чехия (-0,5 процентни пункта) и България (-0,1 процентен пункт). Най-голямо нарастване е отчетено в Кипър (+1,8 процентни пункта), Дания (+1,6 пункта) и Нидерландия (+1,4 процентни пункта).

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ