Борис Джонсън: Великобритания е на прага на капитулация в преговорите за Брекзит

Борис Джонсън: Великобритания е на прага на капитулация в преговорите за Брекзит

Наистина не мога да повярвам, но това правителство изглежда е на прага на пълна капитулация. Това написа бившият британски външен министър Борис Джонсън в седмичната си рубрика в британския в. "Телеграф", цитиран от Ройтерс.

Джонсън отново призова министър-председателката Тереза Мей да промени плановете си за Брекзит, като я обвини, че налага сделка, която би оставила Великобритания в митническия съюз на Европейския съюз, след като тя напусне общността, предаде БТА.

"Искам да вкусите пълния ужас от тази капитулация . . . ние сме на прага да приемем нещо, което е още по-лошо от сегашната конституционна позиция. Това са условия, които могат да бъдат наложени на колония", заяви той.

Джонсън обвини правителството, че е неспособно да договори начин едностранно да сложи край на т.нар. споразумение за подсигуряване, предназначено да предотврати възобновяване на граничния контрол между Ирландия, която е членка на ЕС, и британския район Северна Ирландия.

Според него подобен провал би превърнал Великобритания във "васална държава", докато ЕС не реши да пристъпи към търговски преговори.

"Същността на идеята - че Обединеното кралство би трябвало да остане в митническия съюз и единния пазар на стоки и селскостопански храни, е това, което включва подсигуряването. А можете да сте напълно сигурни, че тази идея ще е в сърцевината на "сделката" , която не се съмнявам, че министър-председателят скоро и по магически начин ще осигури", заяви Джонсън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ