Брюксел обвини британското правителство в лицемерие

Брюксел обвини британското правителство в лицемерие

Брюксел обвини британското правителство в лицемерие

В медиите в Обединеното кралство изтече писмо на британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис до премиера Тереза Мей, в което се казва, че Брюксел дискриминира Великобритания и вреди на икономическите интереси на страната като се подготвя за възможен сценарий, при който ЕС и Лондон не успяват да постигнат споразумение през март 2019 г., предаде Гардиън.  

От Брюксел заявиха, че не може да става дума за дискриминация срещу Обединеното кралство ии обвиниха британското правителство в лицемерие.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас изрази учудване от съдържанието на писмото и настоя, че напълно нормално ЕС да се подготви за ситуация, за която многократно бе загатнато от „Даунинг стриийт“

„В Европейската комисия останахме изненадани да разберем, че Обединеното Кралство е изненадано, че се подготвяме за сценарий, който самите те обявиха“, заяви Схинас пред репортери в Брюксел.

От писмото, публикувано от „Файненшъл Таймс“, става ясно, че британското правителство е потърсило юридически съвет относно легитимността на предупрежденията на ЕС към бизнеса, в които се акцентира върху това, че Обединеното Кралство ще бъде третирано като „трета страна“ след март 2019г.

Според Дейвис предупрежденията на Брюксел могат да застрашат съществуващите споразумения и дори да принудят британските компании да се преместят на континента. Министърът за Брекзит добавя, че различното отношение на ЕС към Великобритания в сравнение с останалите държави-членки показва, че блока действа по начин, който „вреди на интересите на Обединеното кралство“.

Дейвис е заявил, че ще търси начин за оттегляне на предупрежденията за бизнеса, в които не е било изяснено, че ще има преходен период след напускането на ЕС и че в това време Великобритания ще установи нови търговски отношения.

Главният координатор на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстад заяви пред Гардиън, че британското правителство само носи вина за засегнатите интереси на страната и че ЕС има правото да се подготви за най-лошия сценарии.

„От самото начало премиера Тереза Мей и Дейвид Дейвис многократно заявиха, че е по-добре да няма споразумение, отколкото да има лоша сделка, така че всички трябва да разберат, че е съвсем естествено да се подготвим за тази заплаха.“, каза Верхофста

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ