Чехия няма планове да приема еврото

Чехия няма планове да приема еврото

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че Прага свързва своя икономически ръст със запазването на националната си валута и не планира да приеме еврото.

„Чехия, за разлика от Словакия, не планира да приема еврото“, заяви Бабиш, който се намира на работно посещение в Словакия.

По неговите думи, отказа на Чехия от преминаване към еврото, е свързан „със сериозните проблеми, които изживява еврозоната“. Според Бабиш, тези проблеми могат да бъдат преодолени, само в случай, че еврозоната бъде напусната от Италия и Гърция, които не реализират болезнените за населението, но необходими за оздравяване на собствените им икономики реформи. Бабиш разкритикува плана за увеличаване на бюджета на ЕС, с които излезе Европейската комисия. Според чешкият премиер, това не трябва да се прави в момент, когато Великобритания напуска ЕС, в резултат на което съюза ще се лиши от значителна част от бюджетните си приходи. Премиерът на Чехия смята, че финансовото бреме, което Брюксел иска да възложи на оставащите 27 страни-членки на ЕС, може да се отрази негативно на социално-икономическата ситуация в тях.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ